Geschiedenis van

Klein Boveneind

 

 

Een lang gekoesterde wens van de gemeente ging in 1976 in vervulling. Het gemeentebestuur kocht toen een van de oude boerderijen van de heer P.C. van Cappellen. Daarna kwam wethouder F.A. van Leeuwen met het plan er een kinderboerderij te vestigen.

 

Opening

Op zaterdag 21 juni, de eerste zomerdag in 1980 werd de

kinderboerderij ‘Klein Boveneind’ officieel geopend. Wethouder mevrouw A. Bosma-Verstijnen verrichtte de opening. Ondanks het herfstachtige weer kwamen honderden kinderen over de ophaalbrug het terrein op om de dieren te aaien en van het openingsfeest te genieten.

  

Naamgeving

Voor de naamgeving van de kinderboerderij werd een wedstrijd gehouden waar alle basisscholen aan meededen. Er kwamen vijfduizend tekeningen binnen. Hiervan werden 700 stuks tentoongesteld op de kinderboerderij. 12 ervan kregen een erevermelding: De kleine hoeve; De Boveneinder, Beestenboel, Krimpens dierenhof, IJssel hoeve, Kabouter, Dierenweiden, Park der dieren, De Hummel, Het dierenhuis, Kindervreugd en Dierenzicht. De winnaar was Folkert Bouwma met de naam Klein Boveneind.

 

Folkert kreeg een mooi boek over de natuur overhandigd en mocht samen met de wethouder de ophaalbrug naar beneden duwen. De naam “Klein Boveneind” kwam boven de brug te voorschijn. Onmiddellijk daarna stroomden honderden kinderen over de brug en het openingsfeest kon beginnen.