Selecteer een text om voor te lezen   Click to listen highlighted text! Selecteer een text om voor te lezen

Vogels

Vogels

Op de kinderboerderij hebben we best veel vogels! We hebben duiven, eenden, kippen, pauwen en volièrevogels.

Duiven

We hebben twee soorten duiven op de kinderboerderij: de Oud-Hollandse Kapucijners (rood, zwart en geel) en de Nederlandse Hoogvliegers (in de kleurslag schoorsteenveger).

Oud-Hollandse Kapucijners

De Oud-Hollandse Kapucijn dankt zijn naam aan de karakteristieke monniktekening en de kap, waardoor de duif lijkt op een kapucijnermonnik. Rond 1950 is dit ras ‘herontdekt’ en is een begin gemaakt aan de opbouw van dit ras.

Nederlandse hoogvlieger

De Nederlandse hoogvlieger is van oorsprong een Amsterdams vliegduivenras. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw is deze duif zeer populair als showdier op tentoonstellingen. De Nederlandse hoogvlieger is een middelgrote duif met een compacte bouw. Herkenbaar zijn de gekleurde dieren met de witte schilden, de vleugels, maar er is een veel breder scala aan kleurslagen erkend. Met name de schoorsteenveger is een aparte kleurslag en kan misschien zelfs als een apart ras worden gezien.

Eenden

In onze eendenkooi vind je de Noord-Hollandse Krombekeenden en Hollandse Kwakertjes.

Krombekeenden

De Noord-Hollandse Krombekeend dankt zijn naam aan de lange, platte, brede snavel die sterk gebogen naar beneden loopt. Deze eenden met een uitermate aanhankelijk karakter zijn makkelijk handtam te maken. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor de hobbyhouder of op zorg- en kinderboerderijen. Ook zijn ze rustig en kwaken weinig.

Hollandse Kwakertjes

Het ras doet zijn naam eer aan, want Kwakereenden produceren veel geluid. 150 jaar geleden werden de eerste meldingen gemaakt van het gebruik van Hollandse kwakertjes in eendenkooien. Door het tamme karakter van dit ras en het schrille luide gekwaak, werden de wilde eenden op hun gemak gesteld. Als de kooiker met voer kwam, liepen de kwakertjes naar de vangpijp en de wilde eenden volgden hen. Kwakereenden werden later ook bij de jacht ingezet om wilde eenden te lokken. Er werden hiervoor meestal witte dieren gebruikt. Omdat deze goed te onderscheiden waren, konden jagers zich niet zo snel vergissen.

Kippen

Op de boerderij zijn verschillende Nederlandse kippenrassen te bewonderen. Wij kiezen bewust voor Nederlandse rassen om het levend erfgoed van Nederland te kunnen laten zien. Helaas komen de Nederlandse kippen steeds minder voor. Door doelbewust te fokken werken wij mee aan het behoud van deze mooie rassen.

Nederlandse Sabelpootkriel

Sabelpootkrielen zijn klein, daarom heten ze immers kriel. De veren hebben meestal de kleur van porselein. Opvallend zijn de veren aan de poten. De lange veren aan het dijbeen steken naar beneden. Het is zo net alsof ze een zwaard (sabel) dragen.

Noord-Hollandse Blauwe

Dit zijn grote kippen. De kleur en aftekening van hun veren lijkt op de tekening van een koekoek. De tekening bestaat uit onregelmatig belijnde witte en zwarte streepjes die dwars over de veer lopen. Het vlees van de kippen smaakt zo goed dat het in sommige restaurants als iets speciaals op het menu staat.

Brabanter

De kip heeft kuifveren op de kop en een grote baard van veren onder de snavel. Ze heeft een kam met twee hoorntjes. De kuif staat recht op de kop en is plat waardoor het zicht niet wordt gehinderd.

Welsumer

Deze kippen hebben de roodpatrijs kleur. De haan en de hen lijken in tekening helemaal niet op elkaar. Dit ras is ontstaan uit boerenkippen en legrassen zoals de Leghorn. De kip legt donkerbruine eieren. Het is een populair hobbydier. Er zijn ook krielen van dit ras.

Wyandotte

De Wyandotte is geen Nederlands ras, maar wordt gebruikt om kleurslagen te fokken. De oorspronkelijke kleur van de Wyandotte was zilver zwartgezoomd, maar in de loop der jaren zijn er een hoop kleurvariaties gecreëerd. In Nederland zijn inmiddels 25 kleurslagen erkend.

Pauwen

Op onze boerderij loopt een groepje blauwe pauwen over het terrein. Het zijn twee vrouwtjes en een mannetje.

 

De pauw behoort tot de fazantachtigen. Het mannetje is zeer opvallend met zijn mooie lange staart. Deze staart gebruikt het mannetje om zijn vrouwtjes te verleiden. De staart kan wel 1,5 meter lang worden. Tot de 19de eeuw waren deze dieren dan ook zeer populair bij de rijkere lieden. Om een paartje te houden, heb je al een grote tuin nodig, met bomen. Deze luxe konden vele armere werklieden zich niet permitteren. Pauwen kunnen in gevangenschap wel 20 tot 30 jaar oud worden. De blauwe pauw komt van oorsprong voor in India en op Sri Lanka, maar wordt vrijwel over de hele wereld succesvol gehouden en gefokt.

Volièrevogels

De volière is op dit moment in onderhoud en we hebben daardoor minder vogels. In de volière buiten vind je grasparkieten en in de volière binnen Gouldamadines, kanaries en kwartels.

Grasparkiet

De grasparkiet is één van de meest gehouden vogelsoorten in de huiskamer. Een mannetjes grasparkiet en een vrouwtjes grasparkiet zien er hetzelfde uit, op de neusdop na. Bij volwassen grasparkieten is de mannetjes parkiet te herkennen aan zijn (donker) blauwe neusdop en een vrouwtjes (ook wel een ‘pop’ genoemd) parkiet heeft een roze/bruine neus.

Gouldamadine

De gouldamadine is één van de kleurrijkste tropische vogels uit Australië. Van nature heeft de wildkleur gouldamadine al diverse kleuren van de regenboog. In gevangenschap worden er echter vele tientallen kleurencombinaties gekweekt. Zo zijn er bijvoorbeeld ook gele en blauwe gouldamadines en zijn er verschillende kopkleuren.

Kanarie

De kanarie is een populaire tropische vogel die als huisdier wordt gehouden vanwege de zang (alleen de mannetjes) en de mooie kleuren. Een man alleen zingt beter, maar eigenlijk stelt hij gezelschap van een vrouwtje op prijs.

Kwartel

Kwartels zijn hoenderachtigen die behoren tot de familie der fazantachtigen. Het zijn de kleinste hoenderachtigen en vallen onder de siervogels. Vrijwel alle kwartels die als huisdier worden gehouden zijn zogenaamde oorspronkelijke soorten. Dit houdt in dat deze dieren in hun vorm en gedrag nog natuurlijke vogels zijn. Het zijn levendige vogels die geschikt zijn om in een groepje in een grote volière of kwartelhok te houden.

Bekijk onze andere dieren

Schapen

Overige

Pony’s

Vogels

Varkens

Runderen

Geiten

Knaagdieren

Konijnen

Wilt u ons steunen? Meldt u dan aan!

Click to listen highlighted text!