Selecteer een text om voor te lezen   Click to listen highlighted text! Selecteer een text om voor te lezen

Konijnen

Onze konijnenrassen

Konijnen

Op onze boerderij zijn verschillende konijnenrassen te bekijken. De meeste rassen op de boerderij zijn van Nederlandse oorsprong. Wij kiezen bewust voor deze mooie Nederlandse rassen om onze bezoekers kennis te laten maken met het levend erfgoed van Nederland.

 

Helaas zijn er steeds minder fokkers van deze rassen. Het aantal Nederlandse konijnenrassen gaat hard achteruit. Als kinderboerderij fokken wij jaarlijks met een aantal van onze konijnen om zo een steentje bij te dragen aan het behoud van deze mooie rassen. Alle konijnen zitten daarom apart in een hokje, om zo een konijnen-babyboom te voorkomen en om de rassen zuiver te houden.

 

Op de kinderboerderij vind je de volgende rassen:

Lotharinger

Het kenmerkende aan dit mooie konijn is zijn opvallende zwarte tekening op zijn witte vacht. Het konijn heeft zwarte oren, oogringen, zwarte doorn, wangstippen en een streep vanaf de oren helemaal tot aan de staart. En dan ook nog aan elke zijde 3 tot 8 zwarte stippen. In 1975 werd dit ras officieel erkend.

Sallander

De Sallander is een vriendelijk en levendig konijn. De kleur van het konijn is gebroken wit, maar als je goed kijkt, heeft elke haarpunt een licht bruinzwart topje. Het ras is vernoemd naar de streek van de fokker, namelijk Salland.

Thriantha

De vacht van de Thrianta voelt erg zacht aan vanwege de onderwol die het konijn heeft. Er bestaat een sterk vermoeden dat de ontwikkeling van Thrianta een stil protest van dhr. Andreae was tegen het Duitse nationalisme. Dit vanwege het feit dat het ras voor de Tweede Wereldoorlog werd ontwikkeld en oranje de kleur van het Nederlandse koningshuis is.

Gouwenaar

Dit konijn heeft een lichte blauwe pelskleur. De Gouwenaar ontstond doordat een sierduivenfokker met een nest Havana’s de hierin voorkomende zeer teergekleurde blauwe jongen aanhield en grootbracht. Hij gaf deze dieren de naam Gouwenaar, als herinnering aan zijn woonplaats Gouda. De kleur was in het begin veel donkerder dan wij die nu kennen. Door strenge selectie is de huidige kleur, vaallichtblauw, ontstaan.

Deilenaar

Het dier heeft een warme roodbruine kleur. De binnen rand van de oren hebben een lichtbruine kleur (tan). De buikharen zijn roomwit. De Deilenaar is een gemiddeld levendig konijn met een vriendelijke aard en het is sterk en robuust.

Beige

Het kenmerkende aan dit mooie konijn is zijn opvallende zwarte tekening op zijn witte vacht. Het konijn heeft zwarte oren, oogringen, zwarte doorn, wangstippen en een streep vanaf de oren helemaal tot aan de staart. En dan ook nog aan elke zijde 3 tot 8 zwarte stippen. In 1975 werd dit ras officieel erkend.

Nederlands hangoordwerg

De Nederlandse Hangoordwerg is een echte knuffelkonijn. Het is een klein konijntje met hangende oortjes en een bolrond kopje. Van dit ras zijn inmiddels wel 20 verschillende effenkleurige en bonte dieren bekend.

Hollander

De Hollander is een van de oudste konijnenrassen. Het is een Engels ras, maar de verre voorouders komen uit Nederland en het noorden van België, waar ze werden gefokt onder de naam Brabander. Brabanders werden geëxporteerd naar Engeland waar liefhebbers de Hollander fokten zoals we die nu kennen.

Bekijk onze andere dieren hieronder

Schapen

Overige

Pony’s

Vogels

Varkens

Runderen

Geiten

Knaagdieren

Konijnen

Wilt u ons steunen? Meldt u dan aan!

Click to listen highlighted text!