Selecteer een text om voor te lezen   Click to listen highlighted text! Selecteer een text om voor te lezen

Pony’s

Onze pony's

Pony's

Op de kinderboerderij lopen twee Shetlandpony’s. Julia (bruin, uit 2003) en Ginger (wit, uit 2004) Ze zijn geen familie van elkaar, maar wonen al wel hun hele leven samen. Bezoekers van de kinderboerderij kunnen de pony’s borstelen en ermee wandelen.

 

Shetlanders komen van oorsprong uit Schotland van de Shetlandeilanden. De Shetlander is één van de kleinste ponyrassen van de wereld. Onder invloed van het koude klimaat en minimale hoeveelheden voer ontstond een kleine, taaie pony die alle kenmerken had van een koudbloedpaard en zijn lichaamswarmte zo goed mogelijk kon bewaren. Op de ruige Shetlandeilanden groeien geen bomen en op de schrale, zure veengrond groeien grassen en heidestruiken met weinig voedingswaarde. De Shetlandpony’s hebben zich zo ontwikkeld dat ze hiervan kunnen overleven.

 

De shetlander werd van oudsher gebruikt als pak-, tuig- en rijpony. Inlandse boeren gebruikten het dier vooral om zeewier in grote manden naar hun land te brengen, waar het als mest werd verspreid. Turf voor de vuren in de keukens werd op dezelfde manier vervoerd. Daarnaast dienden de Shetlanders ook als rij- en trekdier. Naarmate het gebruik in de steenkoolindustrie toenam, werden de Shetlandpony’s bekender. De pony’s zijn naar vele landen over de gehele wereld geëxporteerd.

Bekijk onze andere dieren hieronder

Schapen

Overige

Pony’s

Vogels

Varkens

Runderen

Geiten

Knaagdieren

Konijnen

Wilt u ons steunen? Meldt u dan aan!

Click to listen highlighted text!